Çeşitli Ülkelerde Yasaklanmış Filmler

Yasaklı filmler denildiğinde akla genellikle siyasi içerikli filmler gelse de bir filmin, daha gösterime girdiği ilk tarihten itibaren sansüre maruz kalmasının ya da tamamen yasaklanmasının pek çok farklı nedeni olabiliyor. Filmin içeriği bunun için başlıca sebep olsa da örneğin aşırı şiddet içermesi, cinselliğin yoğun olarak kullanılması, tarihin çarpıtılarak anlatılması ya da sadece oyuncunun nereli olduğu konusu bile, filmin yasaklanmasına sebep oluyor. Sizler için, daha gösterime girer girmez yasaklamalara maruz kalmış filmlerden bazılarını derledik.

The Death Of Stalin

yasaklanmış filmler

Yasaklanmış filmler listesinde ilk sırayı alan The Death Of Stalin, Stalin’in son günlerini anlatan bir yapım. Film, 1953 Moskova’sında, “Acımasız Diktatör” Joseph Stalin’in kendisine gönderilmiş kötü bir notu okuması ve ardından kahkahalarla gülmeye başlaması ile seyreden ani ölüm sürecini anlatmaktadır. Kahkahaların ardından gelen ani beyin kanaması ve Stalin’in yere yığılmasının ardından, hemen iktidar kavgaları başlar ve film, bu durumu, aslında kapalı kapılar ardında dönen bu entrikaları, kara komedi yöntemiyle ekrana taşımaktadır. İktidar kabinesinde yer alan isimlerin, Stalin’in ölümünün hemen ardından yönetim koltuğuna oturmak için verdikleri savaş ve çevirdikleri dolaplara yakın bir plandan bakan yönetmen, insanların ne kadar fırsatçı olabildiğini de gözler önüne sermektedir. Ancak, filmde verilen bilgilerin sahte olduğunu gerekçe gösteren Rusya Kültür Bakanlığı, filmi yasaklamıştır. 

Deadpool

yasaklanmış filmler

Marvel ve DC evrenlerini, çizgi romanları ve süper kahraman filmlerini sevenler, Deadpool’u kesinlikle duymuştur. Deadpool, çizgi romanlarda 4. Duvar olarak bilinen, kendinin bir karakter olduğunun farkında olma durumunu aşmış, huysuz, agresif ve ağzı bozuk bir anti kahramanın hikayesini anlatan bir süper kahraman filmi. Kahraman Wade Wilson, amansız ve yayılmış kanserine çare ararken kendisini birtakım deneyler yaparak insanları “Süper İnsan” yapmaya çalışan bir laboratuvarın içinde, üzerinde deneyler yapmaya izin vermiş halde bulur.

Deneylerin yan etkisi olarak derisi tamamen yanan ve her şekilde aldığı hasarı iyileştirebilen bir metabolizmaya sahip olan Wade, kendisine bunu yapanları ve kız arkadaşını kaçıranları bulmak için kolları sıvar. Sakıncalı filmler denildiğinde pek çok kişinin aklına gelen ilk isim olan bu film, aşırı şiddet içeriği, vahşet içeriği ve aşırı cinsel öğe içermesinden dolayı Çin’de yasaklanmıştır. 

Beauty And The Beast

yasaklanmış filmler

Sansürlenmiş filmler denildiğinde, kimsenin kolay kolay aklına gelmeyecek bir film ile karşınızdayız. Disney’in en bilindik masalından beyaz perdeye uyarlanan ve Güzel ve Çirkin adıyla ülkemizde vizyona giren bu film, eşcinsel öğeler içerdiği gerekçe gösterilerek Malezya ve Çin’de yasaklanmış, Rusya’da ise filme yaş getirilmiştir. Filmin konusu ise, herkesin çok iyi bildiği bir masalın beyaz perdeye uyarlamasıdır. Masalda, zeki ve bir o kadar da güzel kızının istediği tek şey olan bir adet gülü, iş için gittiği yerden dönerken almayı hatırlayan adamın, canavarın bahçesine girmesi ve gülü kopardığı için canavar tarafından hapsedilmesi anlatılmaktadır.

Canavar, adama hayatı karşılığında kızını ona teslim etmesini ister, çünkü belki de canavarı laneti kırabilecek olan aşk, kocaman kalesine hapsettiği bu kızın aşkı olacaktır.

Wonder Woman

yasaklanmış filmler

Kaldırılmış filmler listesinde, yine akla gelmeyecek bir film ile karşınızdayız. Çizgi roman ve süper kahraman severlerin favori yapımlarından olan Wonder Woman filmi, bir DC kahramanı olan Diana Prince’in hikayesinin anlatıldığı bir yapım. Çizgi romandan beyaz perdeye uyarlanan yapımda, amazonların içinde büyüyen ve Ares’in kızı olduğundan habersizce, kendini kraliçenin biricik kızı sanan Diana’nın başından geçenleri izleyen seyirciler, maalesef Lübnan’da bundan mahrum kalmışlardır. Lübnan’da yasaklanmasının sebebi ise, başrol oyuncu Gal Gadot’unİsrailli olmasıdır.

CEVAP VER