Beton Saksılar ve Yapımı

Beton saksı genellikle içerisinde çeşitli kaktüs ve sukulent yetiştirilmesi amacıyla tasarlanmış ancak yaygınlaşması ile birlikte her türlü bitkide kullanılan, alıştığımız diğer saksılara göre daha sadece ve modern bir görüntüye sahip saksı türüdür. Son zamanlarda evlerde ve bahçelerde kullanımı hızla artan bu ürünü satın alabileceğiniz gibi istediğiniz tasarımda kendiniz de yapabilirsiniz. Hem yapımı zevkli hem de görünüşü şık olan bu saksıların maliyeti de oldukça az.

Beton Saksı Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Saksının yapımına başlamadan önce kafanızda güzel bir tasarım belirlemenizde fayda var. Tasarımınızı belirledikten sonra naylon bir malzeme ile dış tasarım için baskı niteliğinde bir desen hazırlayabilirsiniz veya desensiz ama farklı şekilli kalıplardan yararlanabilirsiniz. Kolay ve şık beton saksı modelleri elde etmek istiyorsanız naylon iple hazırlanmış dantelleri de kullanabilirsiniz. Dış tasarım için kullanılacak malzeme hazırlandıktan sonra elde etmek istediğiniz saksıya uygun bir şekil ve boyutta karton kutular hazırlamalısınız. Kendiniz kartonları katlayıp yapıştırarak yapabileceğiniz gibi süt ya da meyve suyu kutularından da yararlanabilirsiniz. Bahçe kullanımı için beton saksı önerileri ise her şeyden önce daha büyük kalıplar kullanmanızdır. Bunların dışında koli bandı, mukavva (mukavva bulamıyorsanız sunta parçaları da iş görecektir), tutkal, zımpara, bir miktar çimento (kilosu ortalama 2,50 TL) ve çimentoyu hazırlamak için bir kap, karıştırma çubuğu ve suya ihtiyacınız olacaktır.

Beton Saksı Yapımı 

Öncelikle saksının şeklini vermek için kullanacağınız kutunun aşağıdaki gibi açılımını elde etmelisiniz. Daha sonra ağız kısmını oluşturmak için üstteki parçayı kesin. Ortada kalan dört dörtgen saksının kenarlarını, altta kalan dörtgen ise saksının altını oluşturacaktır. Bu nedenle ilk başta dış tasarım için hazırladığınız naylon parçayı dört dörtgenin üzerine de eşit boyutta ve kabarık kısım üste gelecek şekilde yerleştirmelisiniz. Ardından naylon malzemeyi tutkalla kartona yapıştırın.

Şekli yapıştırıp kurumasını bekledikten sonra kabarık kısmı üsteki desen içe bakacak şekilde eskisi gibi kutu haline getirip koli bandıyla sıkı bir şekilde bantlayın. İçine çimento döküleceği için sızmalara karşı yeterince sağlam olduğundan emin olmalısınız.

Bu işlem bittikten sonra saksının iç kısmında bir boşluk yaratabilmek için farklı bir kutu daha hazırlamanız gerekecek. Dış kısım ile içerisindeki boşluk için kullanılacak kutuların arasında her yan için en az 2 santimetre olmalıdır. Arada bırakılan boşlukların eşit olduğundan emin olmalısınız. İçerideki boşluğu oluşturacak kartonu koli bandıyla sarın. Bu sayede daha sonraki aşamalarda betonun içerisinden çıkarmak nispeten daha kolay olacaktır. Farklı beton saksı tasarımları için farklı geometrik şekillerden, plastik eldivenlerden, plastik bardaklardan ya da kullanılmayan bazı eşyalardan da kalıp hazırlayabilirsiniz. Hazırlanan kalıplara dökülmek üzere çimentoyu hazırlayın. İç kalıbı yerleştirmeden önce zemini oluşturması için yine yaklaşık 2 santimetrelik bir alana döküp daha sonra iç kalıbı düzgün bir şekilde yerleştirip çimento dökmeye devam edin. Çimento dökme aşaması tamamlandığında saksının üzerinde kuvvetli baskı oluşturacak bir ağırlık yerleştirip kuruması için bırakın. Artan çimento tozunu kesinlikle lavaboya dökmemelisiniz. Giderde donması durumunda lavabonuz tıkanacaktır. Bir gün sonra nazik bir şekilde dış kartonu betondan ayırın. Ancak iç kısma dokunmamalısınız. Ardından bir gün sonra iç kısmı da yine nazik bir şekilde çıkartabilirsiniz. Daha düzgün bir görüntüye kavuşması için beton saksı yapımı konusunda son aşama olarak ağız kısmını zımparalayın. Dilerseniz beton boyaları ile tasarımınızı renklendirebilir, ya da olduğu gibi bırakıp sade ve modern görüntüdeki saksınızı kullanabilirsiniz.

CEVAP VER