Hayat Kurtaran Pratik Bilgiler

Hayat kurtarıcı tüyolar çoğu insanın “Aman boş ver benim ihtiyacım olmaz” ya da “Sonra bakarız ne olacak” diyerek öğrenmeyi ertelediği bir konudur. Oysa acil bir durumlar her an yaşanabilir ve bazı durumlar acil müdahale gerektirmektedir. Saniyelerle yarışılan anlarda bu bilgileri edinmek ne yazık ki imkansızdır.  Acil yardım uzmanlarına göre kaybedilen pek çok insan, kurtarma ekipleri gelene kadar yapılmayan ya da yanlış yapılan müdahaleler sebebiyle oluyor.

Kalp Krizi

Kalp krizi geçiren birini gördüğünüzde sağlık ekipleri gelene kadar hastanın efor harcamasına engel olun. Her ne kadar sosyal medyada sık sık görsek de hastayı öksürtmek hayat kurtarıcı tüyolar arasında kesinlikle yer almaz. Zira kişiyi öksürtmek kanama gibi istenmeyen sonuçlara sebep olabilmektedir ve hasta açısından bir avantaj sağlamayacaktır. Hasta mümkün olduğunca hareketsiz tutulmalı ve giysileri gevşetilmelidir. Eğer kişinin bilinci açıksa sakin kalmasını sağlanmalı ve sırt üstü yatırmak yerine sırtı yere göre derece olacak şekilde yan oturur pozisyonda oturmasına yardımcı olunmalıdır. Sağlık ekipleri olay yerinde bekleniyorsa ortamın havalanması için camlar açılmalıdır.  Eğer hastanın bilinci kapalıysa ya da solunum ve nabız tespit edilemiyorsa yalnızca ilk yardım sertifikasına sahip kişiler müdahale etmeli ve temel yaşam destek uygulamalarına başlanmalıdır. Yanlış bir müdahale durumu daha kötü bir hale getirecektir.

Çölde Kaybolmak

Eğer bir gün çölde kaybolursanız ilk yapmanız gereken herhangi bir yansıtıcı nesne yardımıyla yerinizi göstermek olacaktır. Ayna kullanmak bu durumda en mantıklı seçenek olacaktır. Bir uçağı hedefleyerek ışık yansıtmak kurtulma şansınızı arttıracaktır. Eğer aracınızla birlikte kaybolduysanız aracınızı terk etmemeniz bu durumdaki en önemli hayat kurtarıcı tüyolar arasındadır. Çölde kaybolup öldükten sonra bulunan kişilerin çoğusu araçlarından birkaç kilometre uzaklıkta bulunmuştur. Oysa ki aracınız sizi hem güneşten hem çöl rüzgarlarından korumak için mükemmel bir barınak olacaktır. Eğer uzaktan birilerinin yaklaştığını görürseniz iki kolunuzu aynı anda yukarı aşağı hareket ettirmeli hatta mümkünse zıplamalısınız. Eğer yanınızda düdük, el feneri, ayna ya da silah bulunuyorsa bunları birer saniyelik aralarla üç kez kullanmak evrensel yardım çağrısıdır.

Boğaza Bir Şey Kaçması Nedeniyle Boğulma

Boğazına bir şey kaçan kişinin bilincinin açık veya kapalı olmasına bakılmaksızın hemen sağlık ekipleri çağrılmalıdır. Kişi nefes alabiliyor ve bilinci açıksa kişiyi öksürtmek ve kürek kemiğinin arasına 6 kez vurulması gerekmektedir. Eğer cisim hala çıkmıyorsa söz konusu kişi için uygulanabilecek en iyi hayat kurtarıcı tüyolar kişinin arkasından sarılarak gövdesi kavranmanız ve ardından bir elinizi yumruk haline getirip başparmağınızı midenin üst bölümüne, göğüs kemiklerinin altına yerleştirip diğer elinizle yumruk halindeki elinizi kavrayarak arkaya ve yukarı kuvvetlice baskı uygulamanızdır. Cisim çıkana kadar bu hamleyi tekrarlamalısınız. Eğer kişinin bilinci kapalıysa ilk yardım sertifikasına sahip birinin temel yaşam destek uygulamalarının yapması gereklidir. Kişinin boğazındaki cismi elinizle çıkarmayı denemeyin. Bu cismin ileri giderek solunum yollarını kapatmasını sağlayarak durumu daha da kötüleştirecektir.

Kan Şekeri Düşmesi

Kan şekeri ve tansiyon günümüzde en yaygın görülen hastalıklardandır. Bu nedenle kan şekerinin düşmesiyle ilgili hayat kurtarıcı tüyolar bilmek çok önemlidir. Kan şekeri düşen birisi aynı alkol almış biri gibi davranabilir. Bu durumda kişinin alkollü olduğu mu yoksa kan şekerinin mi düştüğünün bilmek önemlidir. Kan şekeri düşmüş biri bunlara ek olarak aşırı terleme, mide bulantısı, yorgunluk, halsizlik, hızlı nabız ve titreme gibi belirtiler de gösterecektir. Eğer hastanın bilinci kapalıysa, yutamaz haldeyse ya da sizin ne dediğinizi tam olarak anlayamıyor ve tepki veremiyorsa bu durumda ağız yoluyla bir şeyler vermeye çalışmamalısınız. Ancak kişinin bilinci açıksa iki kesme şeker ya da şekerli su verip 15 dakika beklemek en doğrusu olacaktır. Eğer 15 dakika sonra durum düzelmezse kişi sırt üstü yatırılıp ayakları 30 santimetre havada tutulmalı ardından da sağlık ekipleri çağırılmalıdır.

CEVAP VER