Yeni Doğan Bebeğe Hediye Altın

Hediye Altın


Tenekeyi Parlatsan Hiç, Çeyrek Altın Eder mi?



Batılı kültürlerden, bizleri farklı kılan en önemli özelliklerden biri de, doğum sonrası bebeğe altın hediye etmektir. Yeni doğan bebeğe altın hediye etme kültürü uzun bir zamandır Anadolu topraklarında  süre gelen bir alışkanlık veya gelenektir. Uzun yıllar boyunca ülkemizde Altının ucuna nazar boncuğu ve üzerinde maşallah yazısı eklenerek bebeğin kundağına takılırdı. Bu gelenek günümüzde de devam etmektedir.


Bebeğe altın hediye etmek, günümüzde biraz hüviyet değiştirerek, bebeği olan aileye bir nebze de olsa, mali yönden katkıda bulunmak amacı ile verilir. Çoğu zaman Çeyrek Altın şeklinde, yeni doğan bebeğe hediye edilir. Hediye alınan çeyrek altın bir yerde, altını alan aile için borç olmaktadır.  Yani ilerleyen dönemlerde şayet altın takan bireyin veya ailenin çocuğu olursa, bu borç ödenmeye çalışılır. Aslında bakıldığında, bu gelenek bizim toplumumuz için bence müthiş bir dayanışma örneğidir. Aynı durum nikah ve evlilikler için de geçerlidir. 

Altın doğası itibari ile bozulmayan, çürümeyen ve insanlar için her zaman bir değer ifade ettiğinden, altın hediye etmek, bir yerde hediyenin değerinin sürekli korunması anlamına gelir. Gerçi son 3-4 yıldır altında inanılmaz bir yükseliş söz konusu  olduğundan artık yeni doğan bebeklere veya evlenen çiftlere, Çeyrek Altın, Yarım Altın veya Tam Altın  yerine Türk Lirası veya Amerikan doları takılır oldu. 


Çeyrek, Yarım ve Tam Altın Hediyeleri


22 Ayar Çeyrek Altın: Ülkemizde en fazla takılan, en çok rağbet gören ve hediye edilen altın türüdür. Özellikle Yeni doğum, sünnet ve evliliklerde , özel günlerde takılır.  1,754 Gram ağırlığında 1,88 m. çapındadır. Şayet yeni doğum sonrası hediye götürecekseniz, hediye altın takı götüreceğiniz yere, yakınlık derecenize ve bütçenize uygun hareket etmenizi öneririm. Çünkü az önce dediğim gibi altın fiyatlarına neredeyse bir servet ödeme noktasına geldik.:)))

Yarım Altın

22 Ayar Yarım Altın: Ülkemizde çeyrek altından sonra en fazla alınan altın hediyesi Yarım Altındır. Çeyrek, Yarım veya Tam altının hediye olarak tercih edilmesinin en önemli nedeni; Bu tip altınların, el emeği görmemiş olmasıdır. Yani fazla işçilik ve Ustalık gerektiren altın takı modelleri daha sonra nakit paraya çevrilmek istendiğinde, kuyumcular tarafından değerinin oldukça altında geri satın alınırlar. Bu sebeple en çok tercih edilen takı altınlar, Cumhuriyet Altını, Tam Altın, Yarım altın ve Çeyrek Altındır. Etrafımda gördüğüm kadarıyla, bayanların çoğu eski tarihli altınları daha değerli kabul ediyorlar. Bunun nedenini bilen varsa burada bizimle paylaşsın.

Yarım altın, Çeyrek altının 2 katı, Cumhuriyet altının ise yarısıdır. Yarım altının arka yüzünde yıldızların içinde bir Atatürk portresi bulunmaktadır. Bu portrenin altında da yarım altının basıldığı tarih bulunmaktadır. Yarım Altın 22 ayar ve 22 mm çapındadır, 3,508 Gram ağırlığındadır.

Yarım Altın

22 Ayar Tam Altın: Tam altın, Çeyrek altının 4 katı, Yarım Altının 2 katıdır. Ziynet Altın Özellikleri: 22 ayar , 30mm çapında, 7,016 gr ağırlığındadır. Ata Lira ile Cumhuriyet Altını arasında fark yoktur. Her iki ürün de aynıdır. Halk arasında iki farklı isme sahiptirler. Cumhuriyet altını (Ata Lira) kulpsuz para gibidir. Kulplu olanı biraz daha büyük ve incedir. Onun adı ise Ziynet Altını (Tam altındır). Cumhuriyet altınına sonradan kulp taktıranlar veya bu şekilde satanlar da vardır. Yani Cumhuriyet altını (ata lira) alırken kulpsuz olmasına özen gösteriniz.

22 Ayar Altın: Bütçeniz yukarıda verdiğim Tam, Yarım, Çeyrek altın almaya müsait değilse, nispeten diğerlerinden daha ucuz verdiğim bu altını da, yeni doğan bebeklere hediye olarak takabilirsiniz. Daha hafif olan bu takı altın: 0,5 Gram.

Hediye Altın

1 Gram 24 Ayar Külçe Altın: Külçe Altının anlamı: 24 ayar saflıkta, standart ağırlık ve standart saflıktaki, garantili işlenmemiş 1 gram, 2,5 gram, 5 gram, 10 gram, 20 gram, 50 gram, 100 gram altın külçeleridir. Yeni doğan bebeğe, belirttiğim gramlarda, bütçenize uygun altını, hediye edebilirsiniz…

ucuz HediyelerHediyeUcuz Hediyeler
ucuz hediyelerUcuz HediyelerUcuz Fiyatlı Hediyeler
Kişiye Özel Bambu KalemTeneke KumbaralarToast Tattoos - Tost Dövmeleri
ucuz hediyelerucuz hediyelerucuz hediyeler

CEVAP VER