El Yapımı Yemek Kitabı Standı

Bazıları için mutfakta en güzel yemeklerin yapılmasının sırrı malzeme ölçüsüne harfi harfiyen uymaktır! Eğer yemek tariflerine bakarak yemek yapmayı seven anneniz veya bir kardeşiniz var ise yemek kitabı standı çok harika bir hediye olacaktır! Üstelik el yapımı! Kendi elleriniz ile tasarlayacağınız yemek kitabı standı, sevdiklerinizi oldukça memnun edecek! Basit kesikler ve montajlar ile ortaya harika bir sonuç çıkartacağınız kesin! Yemekler ile ilgili not almayı seven ve her beğendiği tarifi bir kâğıda yazan sevdikleriniz için yemek kitabı standı mutfaklarda aşırı pratiklik sağlayacak! Mutfağın en güzel köşesini hak edecek olan yemek kitabı standı nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, hiç endişelenmeyin! Sizlere en pratik ve ayrıntılı şekilde yemek kitabı standı yapılışını anlatacağız! Ayarlanabilir açısı ile artık yemek yapmak sevdikleriniz için çok daha zevkli bir hal alacak! İşlem tamamlandığında tek yapmanız gereken masada bekleyerek ortaya çıkan müthiş yemekleri yemek olacak! Hem ucuz maliyetli hem de sadece 1 saatte ortaya çıkartabileceğiniz mükemmel yemek standının yapılışına bir an önce geçelim!

el yapımı kitap standı

YEMEK KİTABI STANDI İÇİN MALZEMELER

• Mezro
• El testeresi
• Gönye Testere
• Kreg Jig R3
• El Kelepçeleri
• Vidalar
• 3 tane 1,5 x 5 x 10 levha
• 3 tane 2,5 cm menteşe
• 2.5 cm ahşap vidaları
• Ahşap tutkalı

YEMEK KİTABI STANDI YAPILIŞI

Malzeme listesini hazırladıysanız sıra geldi yemek kitabı standı yapılış aşamalarına!

1. Boyut ve Düzen Parçaları

İlk olarak kesim yapacağınız tahtaları bir gönye veya el testeresi boyutlara uygun olarak kesin! Önceden bir kâğıt üzerine çizim yaparak düz yüzey üzerinde tahta parçaları daha kolay bir şekilde kesebilirsiniz. Çizim üzerinde özel parça olarak işaretlenmiş tüm yerlerin 12 cm uzunluğunda olacağını unutmayın! Bu özel parçalar, rahle, bacak ve stant olmak üzere üç parçadır.

el yapımı kitap standı

2. Bacak ve Rahle Özelleştirme

Geldik ikinci adıma! Bir gönye veya el testeresi kullanarak, rahlenin ön köşelerini kesip bacağın bir ucunu 45 derece eğin. Daha sonra parçaları ön çerçevedeki yerlerine geri koyun.

el yapımı kitap standı

3. Yivli Standı İşaretle

el yapımı kitap standı

Bu adımlar sizin için biraz uğraştırıcı gibi gelse de ortaya çıkacak sonucu düşünerekten asla pes etmemelisiniz! Yemek kitabı standının eğimini ayarlayacak olan yuvaları oluşturmak için üst kenarına 2 cm aralıklar ile dört adet satır işaretleyin!

4. Yuvaları Kes

el yapımı kitap standı

Sıra geldi işaretlediğiniz yuvaları kesmeye! İlk hattı boyunca bloğun düz kenarı sıkıştırın. Bir el testeresi kullanarak, sığ bir oluk açın. İşaretli her satır için bu işlemi tekrarlayın! Daha sonra tahtayı çerçevedeki eski yerine getirin!

5. Pilot Delik Del

el yapımı kitap standı

Yatay 12 cm parçaların her birini ve çerçevelerden “oluklu standı” çıkarın. İlk parçası aşağı bakacak şekilde çevirin ve bir Kreg Jig kullanarak tahtanın ucuna iki pilot delik açın. Tahtanın karşı ucu için aynı işlemi tekrarlayın! Daha sonra yine bu işlemleri kalan yatay parçalar ve “yarıklı ayak” için tekrarlayın. Tamamlandıktan sonra, bu panoların her birinde dört tane pilot delik olmalıdır!

6. Çerçeveler montele

el yapımı kitap standı

Sıra geldi monteleme işlemine! Parçaları bir araya getirmek için, derzlere sırayla ahşap yapıştırıcı uygulayın ve bunları sıkıştırın. Parçaları yerine sabitlemek için pilot deliklerinden 2,5 cm’lik ahşap vidaları sıkıştırın.

7. Oluklu Standı Tak

el yapımı kitap standı

Yemek kitabı standınız yavaş yavaş oluşmak üzere! Yarıklı tezgahın uçlarına ahşap tutkal uygulayın ve daha sonra tahta çerçeve içinde dikey olarak ortalanmış şekilde yerleştirin. Arka çerçeve içinde bir yerde tutturmak için oluklu standa pilot deliklerden ahşap vidaları yerleştirin!

8. Karşı Parçaları Tak

el yapımı kitap standı

Ön çerçevede, üst kenarından 1 cm bir iz koyun. Kalan 12 cm tahtanın uçlarına ahşap tutkal uygulayın. Tahtayı çerçevenin içine yatay olarak yerleştirin. Tahtayı, üst kenarı işaretlerle hizalanacak şekilde konumlandırın ve yerinde sabitlemek için ahşap vidaları kullanın.

9. Orta Parçayı İşaretle

el yapımı kitap standı

Bir mezura kullanılarak ortadaki yarıklı parçanın merkez noktasını işaretleyin! Yemek kitabı standının bitmesine çok az kaldı!

10. Menteşe ile Pilot Delikleri Del

el yapımı kitap standı

İşaretlediğiniz tahta parçasının bu sefer bir menteşe ve matkap ile ortalayın ve sığ bir pilot delik oluşturun! Menteşeyi yerinde tutturabilmek için de vidayı pilot deliklere yerleştirin! Böylece yemek kitabı standının ilk vidasını takmış oldunuz!

11. Bacak Tak

el yapımı kitap standı

Şimdi sıra geldi standın eğimini ayarlayabilmek için gerekli olan bacağı takmaya! Aşağıdaki resimde de gösterildiği gibi konik yüzey aşağıya bakacak şekilde menteşe üzerinde bacağı yerleştirin! Daha sonra pilot delik delin ve bacağı yerinde sabitleyin!

12. Rahle ekle

el yapımı kitap standı

Son üç adımınız kaldı! Kitabın stant üzerinde durabilmesi için bir çıkıntıya ihtiyaç var tabi ki! Bu devrede işleme rahle takarak devam edeceksiniz! Ekleyeceğiniz parçanın alt kısmı ile çerçevenin alt kenarının aynı hizada olmasına dikkat edin! Rahlenin arka kenarına ahşap yapıştırıcı uygulayın ve yerine sabitleyin! Pilot delikleri çerçevenin arkasından ve kitap arkalığının arka kenarına dikkatlice delin. 2,5 cm’lik ahşap vidaları kullanarak, rahlenin iyice yerine oturmasını sağlayın.

13. Menteşeler Tak

el yapımı kitap standı

Ve diğer menteşeleri takmanın vakti geldi! Ön çerçevenin arka tarafında her bir ucundan 10 cm olan izler yapın. Her işaretin içine bir menteşe yerleştirin ve sabitleyin.

14. Ön ve Arka Çerçeveleri Birleştir

el yapımı kitap standı

Ahşap stant neredeyse hazır! Ön ve arka çerçeveleri birleştirmenin vakti geldi de geçiyor bile! Arka çerçevenin yüzünün menteşeleri yerleştirin ve çerçeveye menteşeleri tutturduktan sonra çerçevelerin kenarlarını hizalayın.

15. Stant Açısı Ayarla

el yapımı kitap standı

Ve son adım! Bacağın inmesine izin vererek arka çerçeveye doğru eğin ve stant açısını istediğiniz yuvaya yerleştirin! Yemek kitabı standı kullanıma hazır!

CEVAP VER