Hasırdan Resimli Kitap Ayracı Yapımı

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Günümüzde eskiye oranla okuma yazma oranlarda ciddi artışlar var. Ancak gazete, kitap dergi okuma açısından bu konu ele alındığında maalesef gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça gerilerde yer alıyoruz. Öyle ki şunu dersek abartmış olmayız, okuma yazma öğrendikten sonra defteri kitabı elimizden düşürüyoruz. Bardağın boş tarafından bakınca Maalesef durum bu! Dolu tarafından bakınca da eskiye oranla daha iyiye doğru yol alıyoruz. Evet, bu yazımızda kitap okumayı seven, tabiri caizse kitap kurdu olanlar için harika bir El yapımı kitap ayracı tasarımımız var! Birbirinden güzel resimleri önce Amerikan bezi üzerine uygulayıp ardından hasır çuval bez üzerine yapıştırılması ile elde edilen harika bir kitap ayracı yapımını sizlere anlatacağız. Adım adım” El yapımı resimli hasır kitap ayracı” Oldukça orijinal ve sıra dışı görünümüyle sizi ve hediye etmeniz durumunda ise sevdiklerinizi oldukça mutlu edecektir. Özellikle yaklaşan anneler günü öncesi kitap okumayı seven bir anneniz var ise bu kitap ayıracından hazırlayarak ona hoş bir sürpriz yapabilirisiniz. Anneniz ile birlikte çektirmiş olduğunuz en harika resimleri bu şekilde hazırladığınız kitap ayracı üzerine uygulayarak annenize harika bir Anneler Günü Hediyesi hazırlayabilirisiniz. Bilindik her yıl birbirini anımsatan “Anneler Günü” hediyelerinden sıkıldıysanız birde el yapımı hediye vermeyi deneyin. Göreceksiniz el yapımı hazırlayacağınız bu sürpriz annenizi daha da mutlu edecektir. Bu sürprizinizin değeri kesinlikle hiçbir şeyle kıyaslanmayacak ölçülerdedir. Evet, manevi değeri oldukça yüksek olan “El yapımı hasırdan resimli kitap Ayracı’nı” nasıl yapabileceğinizi anlatan adımlara geçelim. Öncelikle size gerekli olan malzemeleri sıralayalım.

Bu proje için gereken malzemeler:

• Yazıcı ve mürekkep
• HP Transfer kâğıdı
• Mod Podge Mat
• Çuval bezi
• İstediğiniz fotoğraflar
• Ütü ve ütü masası
• Boya fırçası
• Makas
• Şerit şeklinde kesilmiş

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Bu proje için gerekli malzemeleri nasıl temin edebileceğiniz üzerinde kısaca bilgi verecek olursak; Transfer kağıdını büyük kırtasiyelerde veya büyük elektronik marketlerde rahatlıkla temin edebilirisiniz.. Amerikan kumaşı ve hasır kumaşını da “Sora sora Bağdat bulunur” felsefesinden hareketle yaşadınız şehirlerde çeşitli kumaş malzemeleri satan yerlerden sorarak bulabileceğinizi düşünüyoruz. “Eyvallah Çok yardımcı oldunuz” dediğinizi duyar gibiyiz 🙂 Her şeyi biz bilemeyiz ama bilen biri var! Evet Google amcaya sorun size aradığınız ne ise sorun söylesin. İnternet üzerinden aklınıza ne geliyorsa sipariş verebiliyorsunuz. Bu proje için sizden istenilen her şeyi internet üzerinden satın alabilirsiniz. Evet konumuza kaldığımız yerden devam edelim. Önce herhangi bir resim düzenleme programından yardım alrak ( Paint ,Photoshop gibi) En çok beğendiğimiz resimleri bir araya getirin. Bu resimleri alt alta film şeridi oluşturacak şeklinde dizin. Fotoğrafların eni ve boyu ortalama bir kitap ayracının büyüklüğünde olsun. Bu ayarlamaları resim düzenleme programı ile yapabilirsiniz.

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra yazıcıdan fotoğraflarınızın birer çıktısını alacağız. Bunun için A4 Boyutundaki transfer kâğıdını yazıcınızın kâğıt haznesine yerleştirin. Ve fotoğrafları yazıcınız aracılığı ile bu transfer kâğıdı üzerine bastırın.

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Şimdi çıktısını fotoğraflarınızın transfer kâğıdı üzerinden makas yardımı ile keserek çıkarın. Bu arada bu proje için neden transfer kâğıdı tercih edildiğinde kısaca değinelim. Transfer kâğıtları yüksek bir ısıya maruz kaldığında baskı yapılan yüzeye üzerlerindeki tüm görseli neredeyse tamamen aktarırlar. Bu sebeple transfer kâğıdı olarak adlandırılırlar.

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Şimdi ise yüksek ısıdaki ütü ile transfer kâğıdı üzerine hafifçe baskı uygulama zamanı. Ütü ile transfer kâğıdı üzerinde bir dakika kadar fazla bastırmadan baskı yapın. Transfer kâğıdının ütü ile yaptığınız hareketlerden dolayı oynatmamaya çalışın. Zira görüntü çift görüntü olabilir. Bu sebeple ütü ile baskı esnasında altındaki kâğıt sabit olmalıdır.

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Ütü ile transfer kâğıdını hareket ettirmeden üzerinden üzerine bir dakika kadar baskı uyguladınız ve şimdi bunun sonucunu görme zamanı. Yavaş ça kumaş yüzeyinden transfer kâğıdını kaldırıyoruz. Ve gördüğünüzü gibi kâğıt üzerinde yer alan bütün görüntü kumaş üzerine geçmiş. Siz de resimde ki gibi desenli bir kumaş üzerine baskı alabilirsiniz. Daha net görüntü elde etmek için sade ve beyaz renk kumaş tercih edebilirsiniz.

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Evet, şimdi kumaşlar üzerine bastığımız bütün fotoğraflarımızı koruma altına alma zamanı. Üzerine mod podge denilen ve neredeyse bütün el yapımı projelerde kullanılan koruyucu ve yapıştırıcıyı sürüyoruz. Bu ürün çalışmalarınız üzerine her hangi bir leke bırakmaz. Bu sebepten ötürü oldukça tercih edilen bir malzemedir.

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Kumaşın görüntü uygulamadığımız alt tarafına da mod podge uyguluyoruz. Birazdan bu yapıştırıcı sürdüğümüz bu kısmı hasır veya çuval kumaş üzerine yapıştıracağız.

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Hasır kumaşı da kenarları dümdüz görünecek şekilde makas yardımı ile keselim. Hasır kumaşın büyüklüğü fotoğraf baskısı yaptığımız kumaşın büyüklüğünden çok az büyük olmalıdır. Mesela her tarafından bir santim büyük olması yeterlidir.

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Şimdi hasır kumaşın üzerinden tam üst kısmının orta yerinden küçük bir delik açacağız. Bunun içinden dalgalı bir şerit ip geçireceğiz. Deliğin büyüklüğünü içinden geçireceğiniz şeride göre oluşturun.

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Hasır kumaşın içinden şerit ipi de geçirince ibu projemiz tamamlanmış olacaktır. Hadi akalım son bir gayret.

El Yapımı Resimli Kitap Ayracı

Ve işte final… Oldukça orijinal ve şık kitap ayraçları hazırlamış oldunuz. Tebrikler… Bu kitap ayraçları en sevilen kitapların romanların arasında yıllarca kalacak ve her açılan o sayfada sevdiklerinize sizi hatırlatacak. Nasıl? Sizce de heyecan verici değil mi? Sizinde kitap okumayın seven sevdikleriniz varsa bir kitap ile birlikte bu muhteşem kitap ayraçlarını da beraberinde hediye etmeyi deneyin. Kitabınız ile birlikte hediye ettiğiniz bu kitap ayraçları mükemmel birer ikili olacaklardır. Okumayı seven bir anneniz var ise “Anneler gününde anneme ne hediye alayım?” sorusuna da bir cevap buldunuz. 🙂 Hadi bakalım önce bir kitap beğenin sonrada bu kitap ayraçlarından hazırlayın. Kültür seviyemize olumlu katkılar sağlamak dileğiyle….

CEVAP VER